Vodní vír, ostrov Roca Partida, Revillagigedo Islands, Mexiko . . .

17.07.2013 10:49

Narazila jsem na další zajímavé video s názvem Vortex (vír) z potápění na lokalitě u ostrova Roca Partida, Revillagigedo Islands, stát Colima v Mexiku. Prvních pár minut se celkem nic nedělo, respektive nic, zatímco zhruba od třetiny videa ( cca 2 minuta ) je jasně vidět, jak se jeden z potápěčů, chvílemi dva, dostává do horizontálního víru, ze kterého se za žádnou cenu nemůže dostat až do chvíle, než mu po několika minutách pomůže buddy. Pokud vydržíte až do konce videa, možná se budete divit, stejně jako já. Zřejmě celkem nepříjemná záležitost, hlavně ve chvíli, kdy se snažíte s vírem bojovat a uplavat mu. Je to, myslím, asi marné.

 

https://www.facebook.com/federico.lepe/posts/10152001123558298comment_id=33530118&offset=0&total_comments=47&ref=notif¬if_t=share_comment

 

Snažila jsem se najít další informace k horizontálnímu vodnímu víru, ale moc štěstí jsem neměla. Co je vlastně vír? Vír (též vír rychlosti) je rotace tekutiny (kapaliny nebo plynu) buď po spirále nebo v kruhu. Často se k tomuto pohybu přidává také turbulence.