Potápěčský karneval - Senec, Sluneční jezera

27.08.2012 00:00

Letos v srpnu jsme navázali na setkání s Honzou Musilem z Lighthouse Divecentra, kterého jsme poznali na našem egyptském safari začátkem roku a vydali jsme se na potápěčský karneval k našim slovenským sousedům. Karneval se konal na Slunečních jezerech na Senci. Zabalili jsme tedy stany a spacáky a vyrazili jsme s připravenými maskami směr Slovensko. Naše "masko" koncepce byla vymazlená, já s Helenou a Radimem jsme šli za rozkošné kurtizány, Leoš střídal masku biskupa a policajta a David se převlékl za vyvoněného námořníka. Zevl Juraj se přidal až další den na večer . . .

Akce byla výborná a rozhodli jsme se z ní udělat tradici. Dali jsme si závazek, že do příštího karnevalu vymyslíme další opravdu skvělé masky a možná se přidáme i do soutěže o nejlepší potápěčský guláš. To by bylo, abychom nevyhráli . . . :o).

Více fotek si můžete prohlédnout v sekci Galerie.

 

Sluneční jezera Senec

 

Mierové nám. 19, 903 01 Senec, SK

48°13'10.77"N 17°25'21.14"E

https://www.slnecnejazera.eu/sk

 

Termín: 24.8.2012

 

A teď o jezerech . . .

V západní části Podunajské nížiny asi 25 km východně od Bratislavy se nacházejí Sluneční jezera a městečko Senec. Přírodní podmínky na rekreaci jsou zde mimořádně příznivé. Mírné podnebí, teplá voda s průměrnou teplotou 25°C, sluneční svit více jak 2200 hodin za rok, bohaté možnosti vodních sportů, rybolovu a dalších, činí toto místo vyhledávaným a velice oblíbeným turistickým střediskem.

 

Dnes na severní straně jezera nejdete aquapark a také spoustu jiné zábavy jako jsou dětská hřiště, volejbalové plážové hřiště, tenisové kurty, půjčovna člunů a šlapadel, tobogány, fotbalové hřiště s umělým povrchem a vodní fotbal.

Vznik jezer se datuje do roku 1845, kdy zde probíhalo bagrování štěrku na výstavbu železnice Bratislava – Galanta.

Původně to bylo 5 samostatných jezer, které se později sloučily do jednoho, čímž vzniklo jezero s rozlohou 80 ha as hloubkou až 12 m .

Jezero se jako přírodní koupaliště začalo používat v roce 1919 , tehdy pod názvem Slovenské Tahiti.

 

Zevl 006