Bali - užitečné a zajímavé postřehy . . .

07.11.2013 15:15

DŮLEŽITÉ!

1/ Zkontrolujte si platnost pasů. Cena víza 25 USD.

Podmínky získání víza:
- pas platný při vstupu do země dalších nejméně 6 měsíců,
- alespoň jedna volná stránka v pase,
- zpáteční letenka.

 

2/ Oproti České Republice je na Bali v zimě o 7 hodin více a v létě o 6 hodin více.

 

3/ Bali má klasický pracovní týden od pondělí do pátku. Otevírací doba úřadů a bank je 9:00-15:00 hod. V pátek je pracovní doba zkrácena do 13:00 hod. O víkendu je zavřeno. Nonstop otevírací dobu mají zpravidla pouze minimarkety, čerpací stanice a pouliční vývařovny. Pouliční směnárny jsou častokrát v provozu i o víkendech. Restaurace a hotelové bary mívají otevřeno do 23:00 hod., bary a kluby ve městě klidně i do rána.

 

4/ Indonéské zákony zakazují dovoz zbraní, drog, pornografie a vybraných čerstvých potravin. Za drogové překupnictví je v Indonésií trest smrti. Vyhněte se také místním překupníkům, kteří Vám mohou nabídnout nákup drog ve večerních klubech. Nezřídka může jít o pracovníky policie.
Bez nároku na clo je dovoz 200 kusů cigaret (anebo 50 ks cigár anebo 100 g tabáku), 1 litr alkoholu a malé množství parfému, to vše na jednu dospělou osobu. Na Bali je extrémně drahý tvrdý alkohol, takže si jej raději vezměte z domu v PET lahvích nebo zakupte během mezipřistání během letu do Indonésie. Cigarety jsou v Indonésii naopak extrémně levné (asi 25 Kč krabička červených Marlboro), takže je zbytečné vézt zásoby z domova. Rovněž dovoz valuty je neomezený, omezení platí pouze pro vývoz indonéských rupií. Povezete-li více než 5 miliónů Rp / 500,-USD/ v hotovosti, je Vaší povinností kontaktovat úřady.

 

5/ Oficiální indonéskou měnou je indonéská rupie (IDR, Rp). Cizí měny, cestovní šeky, směnky a další bankovní nástroje mohou být dováženy na ostrov bez omezení. Omezení platí pouze pro vývoz rupie. Peníze lze bez problémů směnit již na letišti nebo ve větších hotelech, banky a bankomaty jsou k dispozici téměř v každém městě. Akceptovány jsou kreditní karty American Express, Diners Club, MasterCard a Visa. Neoficiálně se dá platit také americkými dolary, nicméně počítejte pouze s menšími transakcemi bez stvrzenky (zaplacení šnorchlovací výbavy nebo výlet soukromým člunem na přilehlý ostrůvek). Přibližný kurs 1USD = cca 9.000 Rp.

 

6/ Úředním jazykem je Indonéština (Bahasa Indonesia), jejíž základ tvoří doplněná a upravená Malajština. Místní na Bali mezi sebou mluví endemickým balijským dialektem, který je odlišný od oficiální bahasy. Rovněž na Lomboku místní kromě oficiálního jazyka používají také svůj dialekt. V turistických oblastech se však bez problémů domluvíte anglicky. Může se Vám dokonce stát, že Vás osloví místní s přáním nezávazně konverzovat v angličtině. Častokrát se jedná o studenty jazykových nebo hotelových škol, kteří mají povinné hodiny anglických konverzací a raději než mezi sebou mluví anglicky s turisty. Máte právo je slušně odmítnout, ale můžete se také vyptat na místní poměry, památky, dobré restaurace či zajímavé výlety. Mnoho studentů má dobrý přehled a bez nároku na odměnu Vám bude dlouze vykládat o nedalekém chrámu nebo systému pojmenovávání balijských dětí.

 

7/ Pro cestu na Bali není potřeba speciální očkování ani profylaxi. Potíže, se kterými se turisti standardně potýkají plynou obvykle z podcenění místního klima: přehřátí, dehydratace, úpal nebo zranění vzniklé neopatrností u sportu. Citlivější osoby by měly být opatrné u manipulace s klimatizací.

 

8/ Úhrada za zdravotní péči je nutná přímo v hotovosti, výdaje Vám po předložení dokumentů proplatí Vaše pojišťovna v ČR v závislosti od Vaší sjednané pojistky.

 

9/ Na Bali se jezdí vlevo, oficiální povolená rychlost je 40km/h v obci a 70km/h mimo obec, nicméně pravidla jsou hodně benevolentní. Veřejná doprava na Bali má řídkou síť a s výjimkou shuttle busů jezdících mezi hotely a nákupními komplexy je také nepravidelná. Budete-li si chtít pronajmout automobil nebo motocykl, musíte v půjčovně předložit mezinárodní řidičský průkaz.

 

10/ I když se Vám může stát, že na venkově uvidíte vesničany koupat se nahé v řece, nezkoušejte předělat veřejnou pláž na nudapláž. Styl „nahoře bez" je akceptován na turistických plážích, pro méně frekventovaná místa a zejména Lombok doporučujeme i vrchní díl plavek.

 

11/ Indonésie používá střídavý proud o napětí 220V a standardní kulaté evropské zásuvky se dvěma zdířkami.

 

12/ Balijci jsou velice tolerantní lidé, nicméně v závislosti od kulturních odlišností se našinec může nevědomky dopustit nehezkého faux-pas nebo dokonce urážky. Nikdy se nesnažte dotknout se nikoho na hlavě, Balijci považují hlavu za sídlo duše a hlava je jim tudíž posvátná. Podáváte-li věci, podávejte je výhradně pravou rukou. Levá ruka se v regionu užívá k osobní hygieně a je považována za nečistou. Před vstupem do mešity nebo něčího domu si zujte boty. Když s někým mluvíte, nedávejte si ruce v bok. Tradiční výraz tohoto gesta znamená agresi a útok (všimněte si toho třeba u scény ve stínovém loutkovém divadle). Máváte-li na taxík, nezvedejte ruku, spíš jen naznačte místo před vámi, kde má taxikář zastavit. Zapředete-li rozhovor s místními, kteří se vás budou ptát na vaši rodinu, alespoň ze slušnosti se zeptejte také. Všeobecně platí, že místní si rádi povídají, ale jenom aby se ujistili, že se cítíte příjemně a nic Vám nechybí. Budou-li Vám nabízet služby, o které nemáte zájem, stačí slušně a podle potřeby rázně odmítnout. Na rozdíl od Thajska nic nepokazíte, když řeknete, že si nabídku „do zítra promyslíte".

 

13/ Hledáte-li značkové zboží, najdete ho v Kutě. Rukodělné výrobky a umělecké galerie se nacházejí v Ubudu a okolí. V obchodech platí fixní ceny, v krámcích a na trhovištích je možnost smlouvat. Pamatujte, že cenu, kterou Vám na začátku řekne prodavač, je smlouváním možné snížit klidně až na polovinu.

 

14/ Někdy si restaurace automaticky započítají 10% spropitného (service charge), údaj najdete v menu. Není li spropitné počítáno automaticky, můžete nechat 5 až 10%, jste-li spokojeni. Proces je právě opačný než v Česku. Uhradíte účet a obsluha Vám nazpátek vydá přesnou částku. Z vrácených peněz necháte personálu obnos, který Vám přijde vhodný. Odnos zavazadel z recepce do pokoje, z letiště k autobusu atd. není v ceně ubytování. Je slušnost zaplatit 1 až 2 dolary za zavazadlo za jednu službu nebo si kufr odneste sami. ožné snížit klidně na polovinu.