Náš ponor . . . v barokomoře . . .

27.03.2012 00:00

Náš ponor . . . v barokomoře

 

Již od minulého roku jsme měli naplánovanou návštěvu barokomory v ÚLZ Střešovice, https://www.uvn.cz/. Chtěli jsme si "na sucho" vyzkoušet, co s námi udělá "hloubkový ponor" a následná dekomprese.

Vše dobře dopadlo a s panem doktorem Sázelem, kterému patří náš velký dík, se nám podařilo dojednat termín návštěvy na 26.3.2012. Pan doktor nám ve zkratce popsal, co nás čeká a všichni jsme se na "ponor" velice těšili. Sešli jsme se v sestavě Helena, Leoš, David, Honzík a já. Po příchodu jsme dostali nemocniční košilky a pantofle. Musím přiznat, že jsme vypadali spíš jako uprchlí chovanci psychiatrie, ale tam, kam jsme se za pár minut dostali, to bylo celkem jedno.

A věřte mi, stálo to za to! Myslím, že jsme se všichni moc dobře pobavili. Konstatování přítomné sestřičky, která nad námi bděla a dohlížela na nás po dobu "ponoru", že "Tohle tady ještě neměli" jsme v první fázi celé této legrace vůbec nebrali vážně. V druhé fázi, totiž ve fázi vystřízlivění, jsme pochopili, že měla zřejmě pravdu. Při sestupu a krátkem pobytu v 80 metrech "hloubky" se z nás během pár minut stala partička naprosto bláznivých opilců, kterým přišlo všechno náramně vtipné a podle toho jsme se také chovali.

Co vám mám povídat. Byla to velká legrace:o).

Video z našeho "sestupu" najdete v sekci Video.

 

Zevlu zdar. 006

 

https://www.ulz.cz/wp-content/uploads/cenik_ulz_2012.pdf

https://www.stranypotapecske.cz/kontakty/komory_i.asp

Mail od pana doktora Sázela:

 

Sent: Tuesday, March 20, 2012 10:31 AM
To: Táňa Křístková
Subject: komora 26. 3. 2012

 

Sestup do 80 m. Nepřekračujeme 10 min ponor, s dekompresí (včetně kyslíku) nutno počítat celkově se 100 min v komoře. Kratší dekomprese (i když dle

tabulek) se nám opakovaně projevila dekompresní nemocí!

Jinak předpokládám, že všichni jsou aktivní potápěči (licence), bez problémů a akutních onemocnění, aktuálně plně desaturovaní. Jinak může nastat problém, zejména se sestupem a vyrovnáváním středního ucha. Nutno se také připravit na teplotní šok (ohřev při kompresi až na 50 st.C, a pokles o 30 st. při dekompresi). Docela velká zatěž na organismus! Pokud se někdo necítí dobře, ať raději nechodí. Také připomínám obecná doporučení tj. roční lékařské prohlídky pro potápěče. Každý zde podepisuje informovaný souhlas se sestupem a vyjádřením momentálního dobrého zdravotního stavu.

Areál Ústřední vojenské nemocnice, ul. U vojenské nemocnice 1, Praha 6 – Střešovice.

V areálu hledejte pavilón ÚLZ (v rohu u tramvají). Možná kvůli parkování případných aut lépe zastavit v ul. Stamicova, a je to nízká budova hned za zadním vchodem (u vrtule).

Miloš Sázel