Fabien Cousteau chce pokořit dědečkův rekord v pobytu pod hladinou moře . . .

02.10.2013 12:50

Francouz Fabien Cousteau, vnuk legendárního oceánografa Jacquese Cousteaua, chce ve své podmořské laboratoři strávit nepřetržitě jednatřicet dní. Pokud se mu jeho pokus v teplých vodách Karibiku podaří, překoná o jeden den padesát let starý rekord svého slavného děda. Do mořských hlubin jižně od Floridy se chce vědec ponořit koncem září.

 

Hloubkové mise se spolu s Cousteauem zúčastní pětičlenný tým, který se do hlubin ponoří v oválné laboratoři Aquarius dlouhé 13 metrů. Modul má vlastní vzduchový režim a je vybaven koupelnou, šesti lůžky a průzory pro sledování okolního prostoru. Laboratoř se ponoří do hloubky asi 15 metrů několik kilometrů od jižního cípu Floridy. Posádka bude moci opouštět modul k podmořským výpravám bez dekomprese na dobu až devíti hodin.

 

Dosavadní rekord v délce pobytu pod mořem drží Jacques Cousteau od roku 1963, kdy strávil 30 dní pod hladinou Rudého moře u súdánských břehů. Jeho podmořský aparát byl v hloubce o polovinu menší, než bude laboratoř jeho vnuka.

 

Pronájem laboratoře Aquarius, která patří floridské univerzitě a ke svým testům ji používá i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), stojí denně 10 tisíc dolarů (200 tisíc korun). Cousteau chce z modulu komunikovat prostřednictvím sítě Skype se školáky po celém světě, natočit trojrozměrný film a zkoumat vliv dlouhodobého pobytu pod mořem na lidský organismus. Testovat bude se svými spolupracovníky i nové modely podmořských motocyklů.

 

Zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/veda/clovek/cousteau-chce-pokorit-dedeckuv-rekord-v-pobytu-pod-morem_275129.html

Jacques-Yves Cousteau, (nar. 11. června 1910, Saint André de Cubzac – 25. června 1997, Paříž), byl francouzský námořní důstojník, objevitel, výzkumník, ochránce přírody, fotograf a filmař zabývající se výzkumem, ochranou a popularizací života moří a oceánů. Byl spoluvynálezcem aqualungu (1942), velel výzkumné lodi RV Calypso (od roku 1950) a natočil první podmořský barevný film (1952). Jeho filmy Svět ticha a Svět bez slunce získaly Oscary za nejlepší celovečerní dokumentární film. Vytvořil také populární seriál Podmořský svět Jacquese Cousteaua. Od roku 1988 byl členem Francouzské akademie (tzv. nesmrtelný). V jeho odkazu pokračuje syn Jean-Michel Cousteau a vnoučata Fabien a Celine.

 

Více na: https://www.pohora.cz/adrenalin/8004-jacques-yves-cousteau-potapec-s-kamerou/, https://litman.webpark.cz/czech/ecology/cousteau.htm

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jacques-Yves_Cousteau