Celebes neboli Sulawesi, Togian Islands . . .

22.08.2013 08:45

Celebes nebo Sulawesi je jeden z ostrovů Velkých Sund. Leží v Indonésii a je to jedenáctý největší ostrov na světě. Má rozlohu 174 600 km². Hlavní město je Makasar. Od Bornea ho dělí Makassarský průliv, od Filipín Sulaweské moře a od Malých Sund Floreské moře. Létá se tam z Prahy do Manado a pak na ostrov Lembeh.

 

Zaujaly mě Togianské ostrovy v centrální části Sulawesi ( Togian Islands ), vyznačené na mapě níže. Cituji: „Plážový ráj, kokosoví krabi velcí jako lidská hlava, podvodní biologické království i vesnice místních etnik. To jsou Togianské ostrovy, které vás čekají v Indonésii! Mnozí turisté a cestovatelé si počítají zářezy na pažbě v podobě navštívených zemí. Jiné žene kupředu poznávání světa v jeho velké rozmanitosti. Některým ale naopak postačí důkladné poznání jediné země. V mém případě se takovou zemí stala Indonésie, která mne uchvátila už před 15 lety. Každý rok se do této země vracím a snažím se objevovat ty nejkrásnější a nejzajímavější místa. Jedním z nich je určitě Togianské souostroví, nacházející se téměř na rovníku v centrální části ostrova Sulawesi (dříve Celebes), uprostřed rozlehlého zálivu Tomini. "Togiany" musí na první pohled zaujmout každého cestovatele kombinací deštných pralesů a nádherného, na život nesmírně bohatého moře. Proto se také v roce 2004 staly se svými skoro třemi tisíci km2 jedním z nejnovějších a nejrozsáhlejších národních parků v Indonésii. Ostrovy vznikly částečně vlivem sopečné erupce a proto není divu, že zde najdeme i aktivní sopku Una-Una. Ta zaznamenala v uplynulých desetiletích několik menších i větších erupcí. Tou poslední v roce 1983 zničila sopka většinu obydlí v okolí stejnojmenného ostrova Una-Una a vyhnala místní obyvatele na přilehlé ostrovy Batudaka a Togian . . . „ pokračování na: https://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/indonesie/togianske-ostrovy-maly-raj-v-srdci-indonesie/

Zdroj: https://maps.google.cz/maps

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095875447-cestomanie/202323234400016-indonesie-sulawesi-ostrov-dusi/

https://www.waleakodi.com/Home.html

https://www.bali-indonesie.cz/ostrovy-indonesie/sulawesi

 

Potápění

Jednoznačnou špičkou je rezervace Bunaken – Manado, národní podmořský park o rozloze 75 000ha. Další pověstnou lokalitou pro potápěče je úžina Lembeh, vyhlášená nejen svými útesy, ale také černým pískem s neskonalou pestrostí drobných a endemických živočichů, které člověk potká jednou za život. Sulawesi však nejsou jen o nádherném potápění. Nabízí také úžasnou přírodu, architekturu a jedinečnou kulturu.

 

https://www.seawaydiving.cz/vyprava.php?i=6

https://www.balzarova.cz/cz/clanky.php?i=48

https://www.asmat.cz/scripts/clanek.php?Clanek=312-potapime-se-togean-islands-indonesie

https://www.togianislandretreat.com/