Čekají nás Maledivy . . .

28.02.2013 18:00

Tak abychom o nich něco málo věděli . . .

Maledivy

 

Hlavní město

Male

Jazyk

Dhivédština.

Měna

Maledivská rupie (MVR)

Časový posun

+4 hodiny vůči SEČ

Počet obyvatel

340 000

Umístění

Indický oceán

Průměrná teplota

28-30 °C

Doba letu

12 hodin

 

 

Překrásné pláže malých ostrůvků rozesetých ve vodách Indického oceánu poskytují ideální podmínky pro romantickou dovolenou. Na Maledivách zaručeně strávíte chvíle nerušeného odpočinku a vrátíte se zpět do střední Evropy plni nové energie. Tato destinace je rájem pro milovníky šnorchlování a potápění. Můžete si vybrat mezi přepychovými hotely ležícími na vlastních ostrůvcích, kde je záruka, že nenarazíte na přeplněnou pláž.

 

Maledivy – Poloha

Maledivy jsou ostrovní stát na jihu Asie v Indickém oceánu. Jsou tvořeny řetězcem korálových atolů, počínajícím 500 km jihozápadně od břehů Indie a táhnoucím se přibližně 800 km severojižním směrem. Nachází se zde přibližně 1200 korálových ostrovů a ostrůvků a velké množství podmořských útesů. Přibližně 200 ostrovů je obydlených. Maledivy jsou zapsány v Guinessově knize rekordů jako nejplošší země světa (žádné místo neleží více než 2,5 m nad mořskou hladinou).

Stručně o destinaci

Na Maledivách nejsou klasické hotely, ale pouze letoviska s plážovými a vodními chatkami, což poskytuje návštěvníkům opravdové soukromí. Maledivci jsou k turistům velmi přátelští a pohostinní. Ostrovy jsou ideálním místem nejen pro odpočinek a relaxaci, ale je zde také mnoho možností aktivního odpočinku. Hlavně milovníci podmořského světa si zde přijdou na své, neboť potápění a šnorchlování je zde opravdu jedinečné. Jen pár metrů od břehu se prohánějí hejna barevných korálových rybiček – vyskytují se zde více než tři čtvrtiny všech druhů korálových ryb.

 

Obyvatelstvo

Maledivy mají přibližně 280 000 obyvatel. Zhruba 100 000 jich žije v hlavním městě Male. Státním náboženstvím je islám (100% sunitů). Místní obyvatelé mluví maledivštinou (divechi), což je mix sinhálštiny, tamilštiny, arabštiny a hindštiny. Druhým úředním jazykem je angličtina, kterou se lze bez problémů všude domluvit.

 

Měna

Na Maledivách lze bez problémů platit USD anebo si směnit na maledivské rufie (MVR). Rufie má již mnoho let stanovený pevný kurz 1 USD = 12,75 MVR a 1 EUR = 17,18 MVR. V letoviscích lze platit všemi běžně používanými typy platebních karet.

 

Počasí Maledivy

Maledivy se nacházejí poblíž rovníku, což zaručuje stálé, celoročně teplé, tropické klima. Po celý rok se průměrné denní teploty pohybují mezi 30 až 32°C a průměrné noční teploty v rozmezí 24 až 27°C. Teplota vody je téměř konstantní, kolem 27°C. Příjemné klima zaručuje neustálý jemný vánek.

 

Vzdálenost od ČR a časový posun

Časový posun jsou 3 hodiny v létě a 4 hodiny při zimním čase v ČR.

 

Geografie Malediv

Maledivy jsou ostrovní stát na jihu Asie v Indickém oceánu. Jsou tvořeny řetězcem korálových atolů počínajícím 500 km jihozápadně od břehů Indie a táhnoucím se přibližně 800 km severojižním směrem. Nachází se zde přibližně 1200 korálových ostrovů a ostrůvků a velké množství podmořských útesů. Přibližně 200 ostrovů je obydlených. Maledivy jsou zapsány v Guinessově knize rekordů jako nejplošší země světa (žádné místo neleží více než 2,5 m nad mořskou hladinou).

Moře pokrývá 99 % plochy Malediv a v jeho modrých hlubinách se skrývá tajemství vzniku maledivského souostroví. Ostrovy se tvoří vždy uvnitř korálového útesu a jsou obklopeny mělkou lagunou. Takový typ ostrovů je typický pro celé Maledivy a nazývá se atol. Dokonce samotné slovo atol pochází z maledivského slova „atholhu“. Maledivy jsou tvořeny 26 takovými atoly.

Korálové útesy jsou protkány hlubokými kanály, které domorodí obyvatelé používají k navigaci. Korálové útesy obklopující každý ostrůvek jsou důležité pro jeho ochranu před náporem živlů. Přesto ostrovy snadno podléhají erozi. Všechny ostrovy jsou velmi nízko položeny, jejich průměrná nadmořská výška nepřekračuje dva metry. Častým jevem je, že část ostrova podlehne erozi, zatímco jiná část je rozšířena o naplavený písek. V průběhu času dokonce některé ostrovy kompletně podlehnou erozi a jiné nově vznikají postupným naplavováním písku. Na Maledivách se tak nacházejí ostrovy v různých fázích vzniku. O Maledivách se dá říci, že jsou dynamickou zemí.

Aby mohl být na ostrovech život, musí se na naplaveném písku nahromadit půda obsahující více živin. Průměrně je na písku asi 15ti cm vrstva humusu, poskytující živiny rostlinám. Podloží kromě písku tvoří i pískovec, je ho asi půl metrová vrstva. Problémem pro rostliny je vysoká salinita půdy, přesto na ostrovech mnoho rostlin roste. Na okrajích pláží jsou různé křoviny a mangrovové porosty, hlouběji do vnitrozemí, které je porostlé bujnou vegetací, můžeme nalézt i banánovníky a kokosové palmy. Kokosové palmy lze najít na Maledivách téměř všude a právem jsou tedy nazývány národním stromem.

Nedostatek vegetace na ostrovech je plně vyvážen bohatstvím podmořského života. Nepřeberné množství korálů je doplněno barevnými korálovými rybkami a dalšími mořskými živočichy.

 

Obyvatelstvo a historie

Obyvatelstvo

První lidé, kteří se usadili na ostrovech, pocházeli pravděpodobně z jižní Indie. Ve čtvrtém a pátém století př. n. l. následoval další příliv osadníků ze Srí Lanky. Ve dvanáctém století n. l. začali na Maledivy připlouvat mořeplavci z východní Afriky a také z arabských zemí. Dnešní obyvatelé Malediv jsou tedy pestrou směsí těchto kultur, po hromadě je drží společný jazyk a náboženství. Na ostrovech je také menšinová populace nazývaná Giravaaru, která považuje za své předky původní osadníky Malediv.

Původní osadníci byli buddhisté, ale v půlce dvanáctého století přešli k sunnitské formě islámu. Dnes je islám oficiálním náboženstvím všech obyvatel Malediv.

Maledivy mají přibližně 280 000 obyvatel. Zhruba 100 000 jich žije v hlavním městě Malé. Místní obyvatelé mluví maledivštinou (divehi), což je mix sinhálštiny, tamilštiny, arabštiny a hindštiny. Druhým úředním jazykem je angličtina, kterou se lze bez problémů všude domluvit.

 

Historie

Maledivy v historii několikrát doplatily na svou strategickou polohu na jedné z hlavních námořních cest v Indickém oceánu. V sousedství Malediv jsou dva státy, Srí Lanka a Indie. S oběma Maledivy pojí již několik století kulturní i ekonomické vazby. Od 16. století byla země také pod vlivem Portugalska, Holandska a Velké Británie. Přesto bylo Maledivám většinu doby ponecháno právo na samosprávu zajišťovanou sultány a příležitostně i sultánkami.

Maledivy získaly úplnou nezávislost v roce 1965. Velká Británie, která byla poslední koloniální mocností ovládající Maledivy, však stále používala svou vojenskou leteckou základnu na ostrově Gan a to až do roku 1976. Odchod Britů ze základny na nejjižnějším atolu v roce 1976 vyvolal ve světě spekulace o budoucím využití této základny. Žádost o možnost využívat základnu podal například tehdejší Sovětský svaz, ale Maledivská vláda ji zamítla.

Největší výzvě čelila republika na počátku 90. let, kdy bylo nutné zrychlit ekonomický rozvoj a zmodernizovat zemi. Přitom mají Maledivy omezené ekonomické zdroje – hlavně rybolov, zemědělství a turistický ruch. Velké rozpory vyvolával také projekt zvýšení ostrovů nad hladinu moře, aby se předešlo přírodním katastrofám na níže položených ostrovech.

Na Maledivách, jako jinde, bývá zvykem dávat obsluhujícímu personálu spropitné. Většinou se dává kolem 10% z částky, kterou vám účtuje obsluha. Protože jsou tu většinou služby na vyšší úrovni, bývá zvykem dávat personálu, pečujícímu o pokoj, nebo číšníkům v restauraci, spropitné na konci vašeho pobytu.

Při vaší návštěvě stojí za to vidět hlavní město Malediv Male, ale i některé z dalších měst, nebo spíše městeček. Z těch "větších", nad 4 tis. obyvatel, jsou například Hithadhoo, Fuvammulah, Kulhudhuffushi a Thinadhoo. Jejich návštěvou získáte jedinečný zážitek z typických úzkých Maledivských uliček s obchůdky, kavárnami, bary či restauracemi.

 

Nejlepší čas k návštěvě

Maledivy leží na rovníku, jejich poloha tak předurčuje místní celoročně teplé, tropické klima, kde panuje monzunové podnebí. Proto jsou na ostrovech v podstatě jen dvě roční období. Od ledna do března je na Maledivách sucho, které přináší severovýchodní monzun, a po zbytek roku je počasí řízeno vlhkým jihozápadním monzunem, který přináší více srážek a silnější vítr.

Teploty se v průběhu roku téměř nemění. Během dne jsou změny teplot znatelnější, přes den se pohybují okolo 31 ºC, v noci je to v průměru 23 ºC. Také teplota vody zůstává po celý rok téměř konstantní, její teplota je kolem 27 °C.

Od půlky května do listopadu, kdy je počasí velmi ovlivňováno monzunem vanoucím z jihozápadu, jsou častým jevem prudké deště. Průměrné srážky v tomto období dosahují od 1786,4 mm (na severu) až k 2277,8 mm (na jihu). Avšak díky poloze přímo na rovníku dopadá na Maledivy celoročně velké množství slunečního záření, což umožňuje turisickou sezónu prakticky celých dvanáct měsíců v roce.

V následující tabulce jsou shrnuty nejlepší roční období na Maledivách pro různé druhy aktivit.

 

 

Aktivita

Roční období

Potápění

duben a listopad

Surfing/Windsurfing/Vodní lyžování

květen - říjen

Šnorchlování

prosinec - duben

   

 

Druhá tabulka ukazuje souhrn průměrných hodnot počasí, které byly na Maledivách statisticky zjištěny za několik posledních let.

 

 

 

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

Max. průměrná teplota (ºC)

30,3

30,7

31,4

31,6

31,2

30,6

30,5

30,4

30,2

30,2

30,1

30,1

Min. průměrná teplota (ºC)

25,7

25,9

26,4

26,8

26,3

26,0

25,8

25,5

25,3

25,4

25,2

25,4

Teplota vody (ºC)

27

28

28

29

28

27

26

26

26

26

27

27

Srážky (mm)

114

38

74

123

219

167

150

176

199

194

231

217

Počet deštivých dnů

6

3

5

9

15

13

12

13

15

15

13

12

Vlhkost vzduchu (%)

74

75

73

73

77

81

81

79

79

78

79

77

 

Praktické informace

Víza

Na letišti získá turista 30ti denní vízum na základě zpáteční letenky a potvrzení o zajištění ubytování. Další podmínkou je cestovní pas s platností delší než půl roku. Před vypršením 30ti denního víza lze na imigračním úřadě požádat o prodloužení víza, a to na dalších 60 dní.

Zdraví

Na Maledivách není povinné žádné očkování, výjimku tvoří pouze očkování proti žluté zimnici pro turisty přijíždějící z oblasti výskytu tohoto onemocnění. Naprostá většina resortů má vlastní ordinaci a zdravotníka.

Jazyky

Oficiálním a také běžně používaným jazykem na Maledivách je divehi, jehož psaná forma se nazývá thaana. S obyvateli Malediv je možné se domluvit anglicky, angličtina je totiž vyučovacím jazykem na všech školách. Zaměstnanci v resortech hovoří často dalšími světovými jazyky včetně němčiny, francouzštiny, italštiny či japonštiny.

Oblečení

Na Maledivách je vzhledem k islámskému náboženství zakázán nudismus a plavky jsou akceptovány pouze v plážových resortech. Na veřejnosti je pro ženu nezbytné mít sukni zakrývající alespoň stehna a triko s krátkým rukávem bez výstřihu. Ani muži by na veřejnosti neměli chodit s odhalenou hrudí. Při vstupu do mešity se musí každý vyzout, vstup je povolen pouze v dlouhých kalhotách nebo dlouhé sukni a dlouhém rukávu.

Maledivská měna

Měnou na Maledivách je maledivská rufie (MVR), s pevným kurzem 1 USD = 12,75 MVR a 1 EUR = 17,18 MVR, ale všude jsou běžně přijímány americké dolary. Platit v resortech a hotelech je možné nejen v hotovosti, ale také cestovními šeky nebo kreditní kartou.

Stravování

K základním surovinám v místní kuchyni patří mořské ryby a rýže, dále kokosové ořechy, mango a ananas. Maledivská jídla jsou velice ostrá, často ochucená kořením kari. V resortech je kuchyně přizpůsobena evropským turistům, můžete zde ochutnat jídla z italské, francouzské, čínské ale i arabské kuchyně.

Časový posun

Časový posun jsou +4 hodiny v zimě a +3 hodiny při letním čase v ČR.

Elektřina

Celostátní rozvod elektřiny neexistuje, proto má každý hotel svůj vlastní naftový generátor. Napětí je v rozmezí 220 V - 240 V. Zástrčky jsou nejčastěji britského typu, k nimž je pak potřeba redukce, některé resorty mají zásuvky přizpůsobeny přímo evropských normám.

Důležitá telefonní čísla

V případě potřeby se můžete obrátit na velvyslanectví ČR v Indii v New Delhi. Telefon: +91-11-26 11 02 05, 26 11 03 18, 26 11 03 82, fax: +91-11-26 88 62 18, e-mail: newdelhi@embasy.mzv.cz. Tísňové linky: Pohotovost 102, Hasiči 118, Policie 119

Roaming

Roaming na Maledivách zajišťují pro O2, Vodafone a T-Mobile dva tamní operátoři (Dhiraagu a Wataniya).

Celní předpisy

Na Maledivy je zakázáno dovážet alkohol, výrobky z vepřového masa, drogy či pornografické a erotické videokazety a časopisy.

Letiště Male International Airport

V levé části se nachází terminál letiště. V případě, že se hotel nalézá nedaleko letiště, pokračuje se dále k hotelu lodí přímo od terminálu. Ve většině případů však cesta pokračuje hydroplány, které odlétají z pravé části ostrova, na kterou jsou klienti převezeni z terminálu autobusem.

 

 

Orientační ceny - služby

Šnorchlování

15 USD

Ranní rybaření

50 USD

Noční rybaření

30 USD

Let hydroplánem

95 USD

Výlet ponorkou

100 USD

 

 

Orientační ceny - zboží

Balená voda

5 USD

Pivo

5 USD

Míchané drinky

10 USD

Večeře

od 15 USD

 

Mezi nejnovější zajímavostí na Maledivách patří podmořská restaurace, kde si můžete vypít kávu nebo pojíst, zatímco za proskleným stropem a stěnami můžete pozorovat podmořský život.

 

Potápění na Maledivách

Maledivy jsou považovány za jednu z nejatraktivnějších potápěčských oblastí na světě. Místa, která byla dříve zcela nedostupná, postupně odkrývají své krásy díky mohutnému rozvoji v oblasti cestovního ruchu. Potápěčská centra jsou budována v celé oblasti Malediv od jižního Huvadhoo až po Haa Alifu na severu a díky rozmanitému mořskému světu si na své přijdou začátečníci i zkušení potápěči.

Skryté laguny a břehy u většiny maledivských atolů poskytují dostatečnou ochranu před mořskými proudy, a proto jsou zdejší vody ideální pro trénink nováčků. Pro pokročilé tu na druhou stranu čekají drifty nekonečného Indického oceánu. Silné přílivové proudy lákají rejnoky, žraloky a také pestrou škálu ryb blíž k břehům Malediv a umožňují tak potápěčům zažít neuvěřitelné podmořské dobrodružství.

Orientační program akce potápění Maledivy - safari Severní a jižní Male Atol, Ari Atol:


1.den - sobota: odlet z Prahy

 

2.den - neděle: přílet na Maledivy - Male, 11:30 nalodění na loď, ubytování, odpoledne check dive v oblati North Male Atol


3.den - pondělí: Lankan Beiru /Manta point/ - úžasná lokalita vzdálená jen několik kilometrů od letiště. Samotný reef je sice spíš podprůměrný ale místní čistící stanice mant z něj dělá jednu z nejatraktivnějších lokalit na Maledivách. Při zvlášť podařených ponorech jsme zde pozorovali naráz až 10 mant ze vzdálenosti i menší než 1-2 m!!
Přejezd na Jižní Male Atol - zde se nacházejí nejlepší lokalita na pozorování žraloků šedých - především v kanálech jako je např. Coco Corner - právě zde se nachází čistící stanice žraloků šedých a útesových, kteří se, pokud se chováte obezřetně a nerušíte je, v počtech 5-15ks přibližují do Vaší těsné blízkosti…

4.den - úterý: ranní ponor na Coco Corner či další žraločí lokalitě, odpoledne přejezd na Ari Atol, potápění na místních lokalitách

5.den - středa - den velrybích žraloků: tento den je věnován potápění a šnorchlování v oblasti Sun Island - lokalitě s největším výskytem velrybích žraloků v této oblasti. Většinou se nám daří dostat do kontaktu se 2-3kusy.
Navečer návštěva domorodé rybářské vesnice, možnost nákupu suvenýrů


6.den - čtvrtek: potápění na lokalitách v oblasti Ari Atolu, v případě, že se na Lankan Beiru nebyly manty zařazuje se do programu další Manta point - Dhonkavto Thalia,
odpoledne zakotvení u některého z neobydlených ostrůvků, koupání, noční piknik na ostrově


7.den - pátek: potápění v oblasti Ari Atolu, noční ponor na Maia Thila - jeden z nejlepších nočních ponorů jaké lze zažít - aktivně lovící útesoví žraloci či rejnok trnucha jemenská, spící želvy, stone fish,…. To vše v relativně malé hloubce 6-15m.

8.den - sobota: ráno do 9hod opuštění lodě, odjezd na letiště či do hotelu

9.den - neděle: přílet do Evropy, návrat do ČR


Orientační itinerář
1.den - odlet z Evropy
2.den - přílet, nalodění 11:30, odpoledne 1 ponor - check dive
3.den - 3 ponory
4.den - 3 ponory
5.den - 3 ponory
6.den - 3 ponory
7.den - 1-2 ponory
8.den - check out: 09:00, prohlídka Male, v noci odlet zpět do Evropy

9.den - návrat do ČR

 

Potápění na Maledivách lze všeobecně dělit do několika skupin dle typů lokalit:
1) Kandu (kanál) - jsou hluboké průrvy v korálových atolech, kterými do nich a z nich během přílivu a odlivu proudí voda z Indického oceánu. Ta je zdrojem velkého množství živin ve formě přinášeného planktonu. Planktonem živící se drobní živočichové jsou pak zdrojem potravy pro větší a větší predátory. Na konci tohoto žebříčku stojí samozřejmě žraloci - především šedí a útesoví. Kromě nich tyto oblasti vyhledávají i další velcí živočichové jako např. manty, rejnoci, tuňáci, barakudy,... Tyto lokality jsou voleny pro svoji hloubku nejčastěji jako ranní ponory.
2) Faru - kruhovitý reef zvedající se většinou z velké hloubky až k hladině nebo nad hladinu oceánu tj. jedná se převážně o ostrůvky obklopené korálovým reefem.
3) Thila - podmořský útes, který vznikl uvnitř rozsáhlého atolu. Tyto korálové formace jsou většinou kruhovitého či protáhlého tvaru a končí v hloubkách 8-10 m pod mořskou hladinou. Některé z nich se dají obeplavat během jediného ponoru, ale jako všechny ponory na Maledivách i tyto jsou nejbohatší na život na straně odkud přicházejí z oceánu živiny.
4) Giri - ještě menší korálové útvary než Thila, jedná se spíše o homole uprostřed atolů.

 

Lokality v oblasti Jižního Male Atolu:
Cocoa Thila - západní strana tohoto kruhovitého reefu spadá pod hloubku 30m a je tvořena mnoha velkými převisy a jeskyněmi. Ty pokračují na obou - severní i jižní straně útesu a jsou obývané nepřeberným množstvím všech možných druhů ryb. U dalšího korálového útesu, který se nachází cca 200 m od severní části reefu se často zdržují šedí žraloci.
Guraidhoo Kandu South - lokalita proslavená pozorováním šedých žraloků, rejnoků a sib. Tato trhlina v atolu je tvořena dvěma průrvami mezi nimiž se nachází velký útes. Většina pelaktických ryb včetně žraloků je k vidění na začátku trhliny v místě kde reef padá do velkých hloubek. Uvnitř kanálu jsou stěny s častými převisy pokrytými mořskými sasankami a trsy černých korálů.

Lokality v oblasti Ari Atolu:
Kudarah Thila - tato lokalita je poměrně členitá a orientačně náročná. Je rozdělena na 4 různě velké korálové bloky, které sedí na platě zvedajícím se z hloubky 40m do 12m. Každý z těchto bloků je v hloubce 15-25m podemlet mořskými proudy a jsou v něm vyhloubeny převisy a jeskyně plné měkkých korálů, gorgonií a korálových rybek, které zde hledají útočiště. Celá oblast je dlouhá cca 100m, dá se obeplavat během jednoho ponoru a je chráněnou mořskou rezervací. Na straně odkud aktuálně přichází proud se dají očekávat žraloci šedí a útesoví.
Hukrueli Faru / Madivaru - v období severovýchodních proudění je toto druhým nejvíce frekventovaným místem kam se stahují manty aby se nechávaly čistit od korálových rybek. Podobně jako většina ostatních čistících stanic i tento reef tvoří plato v malé hloubce - cca 8m a jeho stěny se pomalu svažují až ke dnu ve 30m. Celkově reef měří asi 1km a po celé jeho délce je mnoho čistících stanic. Nejčastěji se ale manty zdržují přibližně v polovině severní strany reefu.
Maaya Thila - opět chráněná mořská rezervace nabízející jeden z nejoblíbenějších ponorů na Maledivách. Důvodem je nepřeberné množství života na tomto reefu - žraloci šedí, útesoví, želvy, kytarovci, rozedranci, ropušnice, murény, clipky, kanicové, tuňáci a barakudy jsou jen zlomkem místního obyvatelstva…

 

A zde ještě naprosto úžasné video . . .

https://www.youtube.com/watch?v=IwXvDtAgUko&feature=player_detailpage