Bali . . .

09.09.2013 11:01

Bali je indonéský ostrov. Je nejzápadnější z Malých Sund, leží mezi Jávou na západě a Lombokem na východě. Bali tvoří spolu s několika malými ostrovy jednu ze 33 indonéských provincií, hlavním a největším městem je půlmilionový Denpasar na jihu ostrova. Na Bali žije většina příslušníků indonéské hinduistické menšiny. Protože v případě Bali jde o směs hinduismu a místní tradiční víry, hovoříme o balijském hinduismu. Ostrov je také největší turistickou destinací v Indonésii, známou uměním tance, hudby, sochařstvím, malbami, výrobky z kůže a kovotepectvím. Východně od Bali prochází Wallaceova linie, což je biogeografická hranice mezi oblastmi rozšíření asijských a australských druhů.

 

Bali leží východně od ostrova Jáva (odděleno 3,2 km širokým Balijským průlivem) a přibližně 8 stupňů jižně od rovníku. Od ostrova Lombok na východě je Bali odděleno Lombockým průlivem. Severní břehy omývá Jávské moře, jižní pak Indický oceán. Od východu k západu je ostrov asi 153 km široký, od severu k jihu je to asi 112 km. Rozloha činí 5632 km². Nejvyšším bodem je aktivní vulkán Mount Agung (3142 m n. m.), který naposledy soptil v březnu 1963. Vulkán Mount Batur je také stále aktivní. Před asi 30 000 lety prodělal katastrofickou erupci - jednu z největších vulkanických událostí na Zemi. Hory pokrývají střed ostrova a táhnou se na východní stranu. Na jihu krajina sestupuje do formy nánosové roviny zavlažované mělkými řekami, suchými v období sucha a rozlévajícími se v období dešťů. Nejdelší řekou ostrova je Ayung (75 km).

Jazyk - Na ostrově se mluví především balijštinou, která je odlišná od oficiálního indonéského jazyka Bahasa Indonesia.

 

Provincie Bali zahrnuje kromě ostrova Bali, který rozlohou i počtem obyvatel tvoří její rozhodující část, i několik menších ostrovů. Největšími z nich jsou Nusa Penida (203 km²), Nusa Lembongan (8 km²) a Nusa Ceningan, tyto 3 ostrovy najdeme jihovýchodně od Bali. Nejbližšími sousedními provinciemi jsou Východní Jáva na západě a Západní Nusa Tenggara na východě. Co se týká pláží, na jihu ostrova jsou bílo- zlatavé, v ostatních částech ostrova převážně šedočerné vulkanické. Zajímavostí jsou chrámy obklopené vodou a také mořské rezervace s bílým pískem a spoustou korálových útesů, které lákají k potápění a šnorchlování. Spousty plážových možností najdete kromě svého hotelu také v naší nabídce výletů v sekci Výlety na Bali. Chcete-li v ráji strávit více jak cca 10 nocí, tak výborným řešením je rozdělit pobyt na dvě různá místa – na Ubud, kde Vás ohromí rýžová pole a století historie, a poté pláž Nusa Dua, kde si vychutnáte jedinečný černý písek sopečného původu. Poznáte tak celou krásu ostrova Bali. Transfery pro Vás samozřejmě zařídíme.

 

Počasí je v oblasti Bali relativně stálé s minimálními teplotními výkyvy. Teplota vzduchu se zde pohybuje celoročně kolem 30-32°C přes den a 26-28°C přes noc. V pobřežních oblastech je příjemný ochlazující vítr od moře. Teplota vody se pohybuje v období listopad - kveten kolem 28 C, a od 2.pol. června - října od 24 - 18 C. Celoročně si zde vystačíte s tričkem a šortkami. Období sucha je zde od května do října. V tomto období jsou dešťové srážky minimální, i když může dojít k výjimkám. Nejdeštivějším měsícem je únor. Rok 2010 byl zcela odlišný a období totálního sucha téměř nedorazilo. Důvodem byl jev La Niňa, který měl za následek oteplení moře a výraznější srážky v průběhu celého roku, ale takové období patří k výjimkám. V období dešťů lze očekávat zvýšenou vzdušnou vlhkost.

 

Víza - Indonésie má vízovou povinnost a v současné době se vízum vyřizuje hned po příletu na mezinárodním letišti v Denpasaru (Bali), v Jakartě (Jáva), či v Medanu (Sumatra). Vízum na měsíc stojí 25 USD.

 

Podmínky moře - Moře u Nusa Penidy je celoročně klidné a díky stálým větrům se lze potápět celoročně. Od června do října vane jihovýchodní monzun od Austrálie, který přináší suché klima, ale také vlny. V tomto období může být někdy složité potápění z jihovýchodních pobřeží Nusa Penidy. Od prosince do března vane severozápadní monzun od asijské pevniny a přináší dešťové srážky. V tomto období mohou být horší podmínky právě ze severních a západních stran pobřeží. Nejklidnější měsíce bývají duben – květen a listopad.

 

Potápění - Potápění na Nusa Penidě je celoroční, stejně jako potápění s mantami. Měsíčníci svítiví se objevují od července do konce října, výjimečně od června do poloviny listopadu. Občas se s nimi setkáváme i v průběhu roku mimo jejich sezónu a to většinou v Toypakehském kanálu s výstupným studeným proudem, ale taková situace se nedá předpovědět, ani naplánovat. Od července do října přicházejí na Nusa Penidu studené proudy a výrazná termoklina v hloubce mezi 15-40ti metry. Takové podmínky jsou ideální právě pro měsíčníky. Zároveň bývá v toto období i výborná viditelnost, která však až na výjimky trvá na Nusa Penidě celoročně. V období chladných proudů může dojít i na extrémní teploty pod 20°C, ale většinou se pohybuje teplota kolem 21-26°C. Od listopadu do června se pohybují teploty vody kolem 26-30°C. Viditelnost bývá mezi 20-40m. V období dešťů se občas objevují plovoucí plastové odpadky z Bali, ale díky proudům velice rychle opustí vody u Nusa Penidy. Proudové podmínky u Nusa Penidy jsou sice náročnější, ale při vhodném načasování ponorů nejde o nic mimořádného. Je třeba ctít přílivové podmínky a v případě nevhodných podmínek změnit lokalitu nebo ve výjimečných případech i zrušit ponor. Povinností je používání signální bóje, respektování průvodce a dodržování pravidel bezpečného potápění, což platí všude na světě. V takovém případě jsou vody u Nusa Penidy zábavné, přátelské a pohodové!

 

Vybavení - V období chladných vod doporučujeme dlouhý neoprén 5mm, kapuci a rukavice. Ti teplokrevnější mohou použít i krátký převlek. Oblečení si berte lehké a vzdušné. Nezapomeňte, že si vše můžete koupit na Bali, včetně oblečení, repelentů, opalovacích krémů apod. Určitě si přibalte sportovní obuv a pokud hodláte vyrazit i do hor nebo na loď, tak dlouhé kalhoty a mikinu. Při pobytu na lodi nezapomeňte na čepici, která vás bude chránit před sluncem a též něco na uši. Na Bali je extrémně drahý tvrdý alkohol, takže si jej raději vezměte z domu v PET lahvích nebo zakupte během mezipřistání během letu do Indonésie. Cigarety jsou v Indonésii naopak extrémně levné (asi 25 Kč krabička červených Marlboro), takže je zbytečné vézt zásoby z domova.

 

Peníze - V Indonésii je měna Indonéská Rupie (IDR), která má hodnotu asi 1 EURO = 12.000 Rp a 1 USD = 9.500 Rp. Kurz kolísá během roku přibližně o pár set rupií. Všude se platí v rupiích! Na Bali v turistických oblastech naleznete bankomaty, které však dávají na jeden výběr jen omezenou sumu peněz, maximálně 2 miliony. V turistických centrech a velkých obchodních střediscích lze platit mezinárodní platební kartou, ale jinak se platí hotově. Na Nusa Penidě není žádný bankomat a platí se hotově! Pokud si jdete vyměnit peníze, tak využívejte oficiálních směnáren a vyhněte se pouličních zapadlých směnáren, které nabízejí výrazně lepší kurzy. Často jde o podvodníky a kouzelníky v manipulacích s penězi, což má za následek vaši ztrátu při směně. Budete manipulovat s vysokými bankovkami (1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 a 100.000 bankovky) a především 10.000 a 100.000 bankovka se dá barevně jednoduše zaměnit, takže opatrně při platbě!

 

Zdraví a bezpečnost - Indonésie patří komplexně k zemím, kde není důvod obav o vlastní zdraví ani bezpečnost. Očkování je do této země pouze doporučené a jde o břišní tyfus a žloutenky. Ohledně očkování se obraťte na kteroukoli krajskou hygienickou stanici ve vašem okrese v ČR. V bažinatých pralesních oblastech může hrozit nakažení malárií, ale na Bali a Nusa Penidě nemusíte mít žádné obavy. Dále se zde v minulých letech na severovýchodním Bali (oblast v okolí Tulambenu) objevila horečka dengue, která se projevuje extrémními teplotami a její příznaky jsou podobné těžké chřipce. K dalším problémům může patřit pokousání psem, opicí, či netopýrem a zde hrozí nakažení vzteklinou. Proto při jakýchkoliv nehodách a příznacích hlaste tuto situaci personálu PENIDA DIVE RESORTU a oni již zajistí další kroky, nebo Vám alespoň poradí, jak postupovat. Ke klasickým nehodám zde patří odřeniny od korálů, které se musí okamžitě vyčistit a desinfikovat, či po pádech na motorce. Na Nusa Penidě je malá nemocnice s ambulancí, kde Vám ošetří základní poranění a jinak se vše závažnější řeší v soukromé mezinárodní nemocnici Surya Husada v Denpasaru. Ve státní nemocnici Sanglah v Denpasaru je i dekompresní barokomora. V případě nutnosti je na Bali státní záchranná jednotka SAR. Muži i ženy cestující za sexuální turistikou by rozhodně neměli opomenout rizika pohlavních nemocí, včetně AIDS. Určitě se na Bali vyvarujte nákupu a požívaní drog. Zaprvé je v Indonésii za drogy trest smrti a zadruhé je velmi rizikové požívat neznámé drogy, či jiné látky neznámého původu od pochybných existencí na ulici! V posledním roce se na Bali na Kutě rozšířil prodej „kouzelných houbiček“ či efedrinu před diskotékami. Obojí je velmi riziková záležitost a rozhodně takové zkušenosti nedoporučujeme. Na Nusa Penidě není žádná kriminalita, ale na Bali na Kutě již je třeba zachovat obezřetnost a neponechávat cennosti a větší obnosy peněz na hotelových pokojích. Cenu za služby dohodněte vždy dopředu a neplaťte více. Po Kutě a okolí se vyplatí jezdit taxíky (Blue Bird), ale vyžadujte vždy zapnutý taxametr. Pokud se vracíte k ránu z diskotéky a nemáte to na hotel daleko, tak běžte raději pěšky. V nočních hodinách taxikáři rádi podvádějí a tahají z podnapilých turistů nesmyslné částky za svezení. V nočních hodinách se po ulicích Kuty objevují transvestité a též prostitutky, které vám nabízejí své služby a slibují hory doly. Často jde o kapsářky, které podnapilým turistům sáhnou do rozkroku, přitom mu vyberou kapsy a poté v poklidu zmizí. Bali je stále bezpečným ostrovem, ale faktem je, že Kuta a turistické zóny přitahují všelijaká individua, která se snaží přiživit.

 

Zábava patří k Bali stejně neodmyslitelně jako oddych. Nezáleží, jaký druh zábavy preferujete, na Bali najdete všechno od vystoupení tradičních balijských tanečnic až po divoké technoparty. Plánujete-li pobyt ve větším hotelovém komplexu, bude vám stačit sejít do hotelové restaurace, kde zpravidla bývá kulturní představení každý večer po osmé hodině. V nabídce najdete tradiční tance, živou hudbu hrající hity ve stylu oldies i estrádní představení hotelového personálu. Hotelové představení jsou zdarma, trvají klidněji dvě hodiny a mnohokrát jsou připraveny na velice profesionální úrovni. Zůstáváte-li však v hotelu déle než týden, začne se program opakovat. Zdržíte-li se na představení v hotelu, rozhodně se nebojte, že by Vám utekl noční život. Na rozdíl od Česka se skutečné dění v balijských barech a nočních klubech začíná až po půlnoci. Vyhledáváte-li zábavu v discoklubech, kterými je Bali proslulé, najdete jejich největší koncentraci na pomezí Kuty a Legianu na ulicích Jalan Padma a Jalan Kuta. Bali můžeme doporučit milovníkům potápění, surfování, turistiky, historie, adrenalinových sportů, přírody i odpočinku.

 

MZV ČR:

https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/indonesie/cestovani/index.html

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org, https://maps.google.cz